9002 Before Century

Tersebutlah kisah pada Zaman Paleolitik dahulu di benua Afrika, kelihatan peluh menitik-nitik jatuh dari ketiak 9 orang pahlawan terpilih dari suku kaum Jakun37 yang berjalan didalam Hutan Belukar Amazon. Biarpun berbeza kehenseman wajah, matlamat mereka hanyalah 1, mendapatkan Buluh Emas yang dicemari oleh bulu Panda Albino. Pohon ini sukar ditemui kerana tidak boleh didapati kat Jusco Taman U, tapi hanya didapati di sebuah pulau yang terletak ditengah2 hutan belukar yang luas tersebut. Jika mereka gagal, kampung kesayangan mereka akan musnah, itulah ramalan Pawang Puaka Moucha.

Titi kecil merentasi sungai ini dipanggil Titian Jantan. Pawang Puaka Moucha telah berpesan, barang siapa yang terjatuh kedalam sungai tersebut, maka secara automatiknya mereka akan bertukar menjadi Mak Nyah secara permanent..

Namun begitu, hanya 3 orang dari pahlawan tersebut berani menyeberangi titian maut tersebut. Yang lain tu bukan takut, tapi confirm tidak boleh melintasi titi atas faktor masalah berat badan..

Setelah berjaya mendapatkan buluh emas tersebut, wira-wira tersebut pulang dengan penuh kegembiraan. Didalam kepala mereka hanyalah anugerah gelaran Super Jakun, sebuah gelaran kaum Jakun37 yang merupakan darjat tertinggi bagi suku kaum Jakun37 yang masih teruna. Dengan gelaran ini, mereka pasti akan menjadi tarikan anak gadis Ketua Kaum yang cun dan digelar "Minah Sweater Disaster".

Sampai saja dikampung, Pawang Puaka Moucha aka Ketua Kaum menyeru seluruh penduduk bergotong-royong menyiapkan tempat ritual. Ritual tersebut dijalankan atas tanda kesyukuran. Tiada orang akan dikorbankan seperti kebiasaannya kerana seluruh suku kaum sedang berpuasa.

Para engineer suku kaum Jakun37 sedang berbincang mengenai struktur binaan. Pelbagai hukum fizik paling up-to-date pada zaman Paleolitik telah di'apply' bagi menghasilkan sebuah tugu ketua kaum namun di'cancel' kemudiannya. Reason, sebab ketua kampung tu Moucha..

Buruh2 binaan diambil dari kalangan tawanan perang. Mereka dikerahkan bekerja sepanjang hari tanpa makanan seimbang sehinggakan badan mereka kurus kering seperti pesakit Anorexia Nervousa.

Biarpun cuaca semakin panas, tiada tanda mereka akan berhenti. Kesemuanya bertungkus-lumus menyiapkan tugasan ini. Yang melepak cumalah seseorang seperti yang tertera dalam rajah disebelah. Gelaran Ketua Kaum menyebabkan beliau hanya bermain dengan laptop pinjam biarpun sebenarnya beliau buta IT.

Dah la kurang melakukan kerja, beliau masih juga meng'kerek'kan dirinya dengan mengarahkan semua penduduk memberikan beliau tunduk hormat style suku kaum Jakun37 secara selamba.

Berlatar belakangkan lagu-lagu raya, sedikit demi sedikit hasilnya mula kelihatan. Terpancar kepuasan di wajah setiap penduduk. Scene2 ini dirakam menggunakan kamera SLR yang diperbuat dari batu, zaman Peleolitik la katakan.



Setelah hampir 4 jam bekerja, tempat ritual telah berjaya disiapkan. Tanpa membuang masa, amalan ritual tradisi turun temurun suku kaum Jakun37 dimulakan. Upacara ritual tersebut dijalankan dengan melompat-lompat menyerupai katak yang terkena sawan. Perpaduan jelas terserlah dengan adanya tawanan perang yang juga turut serta dalam kegembiraan ini.



3 Pahlawan tersohor telah dianugerahkan gelaran Super Jakun. Moucha sendiri turut memaksa juri memasukkan nama beliau sekali atas dasar tamak kuasa dan gila glemer. Pahlawan-pahlawan Super Jakun yang gagah, berani, dan hensem ini melakukan lompatan tradisi gaya Power Jakun Rangers sebagai tanda kegembiraan mereka seperti mana yang dilakukan oleh graduan2 yang menerima ijazah walaupun pointer cukup makan je.






Malam menjelma dan inilah masa yang paling sesuai melihat hasilnya.. Tadaaaaa...


PENGHARGAAN

Terima kasih diucapkan kepada semua ahli blok L37 yang sentiasa menyokong aktiviti blok secara langsung mahupun tidak langsung. Sekalung tahniah diberikan kepada pengarah Program Pelita ini, Ahmad Zulhilmi aka Zul atas kejayaan program biarpun beliau hanya berada bersama ketika mengambil buluh disebabkan terpaksa menghadiri meeting yang lebih penting. Buat Moucha, anda merupakan ketua blok terbaik!!! Hidup Moucha!!!

20 comments:

jhm208 7 September 2009 9:30 PG  

haha...comey r mu amzar...(puji skit, kalo x dia jeles ng bob nnt)...artikel paling best stakat ni kat blog ni..(sbb banyak nama aku kot..hehehe)

Amzar 7 September 2009 10:45 PG  

haha.. ko patut bersyukur dan berterima kasih kat aku kerana mempromote ko kepada global..

jhm208 7 September 2009 11:09 PG  

aku tao, ko nak aku promote ke"com#*lan" ko kan...kalo x, jatuh r saham ko compare ng bob...hehe

f_hunt 7 September 2009 1:05 PTG  

haha siot arr ko moucha kami ingin menaikkan ko ni plak balasan yg ko bg kt ktorg. siap arr ko mlm ni sem lps isa menitiskan air mata ko sem ni ktorg plak mnitiskan air mata ko hahahaha (gelak jahat)

f_daus 7 September 2009 2:05 PTG  

wey korg x baik kutuk + charas moucha... dia kn ketua puak kita.... walaupn dendam ak dgn dia belum selesai.... he3x... paan ko x phm2 lagi kew...??? moucha kn top 1.... so dia mesti bkelakuan mcm 2... norml la... anyway zul pengarh terbaik bln nie.... Moucha's Gediks Awards goes to.....????

jhm208 7 September 2009 3:35 PTG  

goes to DAUS la...
akhirnya, dauh kuar dari kepompong daun pisangnyer..haha

iemanif 7 September 2009 4:44 PTG  

Power ar bebudak L37 sem ni...semangat 1Malaysia tu...Tabik Hormat seiii..Wat Moucha...Segunung Tahniah...Kepimpinan anda sangat poyo...hahahahahhaa

f_hunt 7 September 2009 7:51 PTG  

hahaha moucha mmg poyo glerrrrr. abg rnip ble nk dtg lepak ngan ktorg

f_daus 8 September 2009 2:37 PG  

whatever la moucha... janji ko bahagia... x syukur lagi ka 1st ranking 2...???
sujud !!!

f_daus 8 September 2009 2:44 PG  

tapi sieus foto kat hutan 2 nmpk mcm real & chantik sngt.... sape yg ambil erk...??? nk tempah utk majlis pkahwinan ak dgn nyamuk oren... voley3x...??? x nk jemput moucha.... rosak majlis ak.... he3x.... jemput tgk jewh sudeh.... nyamuk oren komen skit...

Amzar 8 September 2009 5:31 PG  

Hoho.. Gambar2 kat hutan tu sumer aku amik.. Aku nak bg ckit kuiz bagi episod ini,

Siapakah 'Minah Sweater Disaster'????

Pikir dan jawab dlm hati.. jgn jwb dlm blog.. Huhu

jhm208 8 September 2009 6:10 PG  

ala daus...kalo x jemput aku, x meriah r majlis ko nnt...tp bimbang jg, kalo aku dtg, takot over shadow mu...em, cane ek???confuse...

f_hunt 8 September 2009 6:40 PG  

haha 'minah sweater disaster' ak tau sape ^@&!£@ <@%^&*$% haaaa tu la nma nye

f_hunt 8 September 2009 6:41 PG  

jemput arr ak daus ko ngan nyamuk oren eyh. klu ko jmput moucha nnti dier bw sheltox sian kt nyamuk oren hahaha.

jhm208 8 September 2009 10:10 PG  

nak tdo...ngantok....

nyamuk oren 8 September 2009 12:20 PTG  

haha..
daus, awak JgN Ler RSau Yer...
nnT ABg Yg AKn uRuSkan SeMuanyER...
kad UtK vip, UtK kWAN2 n Utk pERoSak MjLiS Pn adER...

f_daus 8 September 2009 9:18 PTG  

nie syg syg lebih kt nyamuk oren.... x jadi la nk reject walaupn ak dah ad 6 paxs.... sbb kesian... nmpk mcm kesian plk dgr statement dia.... moucha agent perosak alam sekitar.... elak moucha drpd membiak... hapuskn moucha demi keselamatam semua....

Amzar 9 September 2009 5:37 PG  

cuma 10 minit setiap minggu untuk mencegah moucha.. (berdasarkan iklan)

ko ptt kesian kat nyamuk oren tu dauh.. dia tawanan perang.. haha

f_daus 22 September 2009 11:48 PTG  

x yah risau.... hidup dia tjamin.... he3x... jahat la korg... x baik hapus kn nyamuk oren... dia special species... sukar nk jumpa di seantero dunia nie.... he3x...

f_daus 22 September 2009 11:50 PTG  

lain la moucha boleh buat klon nnt.... mcm dlm cicakman... he3x.... entah2 dia ganti aznil dlm cicakman (prof. klon).... melotup la ko moucha.... kalah ak.... voley....????

Catat Ulasan